Pages

Sep 10, 2009

Home alone

Sy malas mau masak yg complex2 ba kalau saturang2 di rumah ni. So sy selalu masak benda yg simple2 seja, yang tidak payah mau defrost apa2 sebelum masak. Usually sy goreng seja tu nasi dengan ikan masin, or masak nasi goreng kampung extra bilis extra pedas haha mengada betul, or goreng mee (yang ni kalau rajin and kalau tengah mengidam) atau goreng telur campur bawang besar. Begitu seja la lauk orang bujang macam sy ni. Tapi pada hari ini sy mengidam pula mau makan makanan yg bersup, dan pedas. Kalau mau masak tu sup tomyam,bahan nda cukup. Jadi sy pun membuat keputusan utk makan maggi tomyam in cup la.
Satu benda yg membuatkan maggi tomyam in cup lebih sedap daripada maggi tomyam in packet ialah the rempah. In cup, the rempah comes in paste form. Gila, kick, sedap, pedas itu rempah sy sukaaaaaaaaa betul.
Sy campur lagi dgn lada yg sy bikin sendiri,sebab tukang bikin lada kami tiada dirumah skg. Simple seja ni, cili padi+ belacan + garam+ limau, kalau rajin hiris laitu bawang merah and taruk dalam tu lada. Kalau tiada ni lada, tidak lengkap makanan sy tau.
Nah amik kau. Pedas tahap sedap. Nyum nyum Selamat berbuka y'all! :D

16 comments:

Connie said...

astaga...cam tu ko letak chili lada??.....xtau la tau....astaga....suda la tomyam...tomyam chili merah lg...sakit d bwh oo if mkn camtu....hehe

chegu carol said...

sa sdh makan pun lapar balik owh tingu megi ko ni.
buli sdh kita senteki ni bis suka makan lada yg mcm begitu.

Krisno said...

maggie je...kenyang ka? cian cian

Kris and Nadia said...

hi2.. sya pun br lepas mkn maggi kari punya..hihi.. tp nda sanggup oo taruk lada.. merah telinga nanti..hihi

defoo said...

ngam2 sy tgh masak megi ni

Wel^Beiolman said...

wah mell...sedap ni..mesti ko bepeluh ketiak makan ni kan..haha..

cLaiRe Bennet said...

sama la kau mcm si wel ni mel, kuat btl makan lada. hihihihihi

sweetie~ said...

whoaaaaaaaaaaa lada.....lada....lada...sia pun chillie queen ni.....

orang bilang kalu kuat makan lada kuat yg itu tau....oopss....haha

Wel^Beiolman said...

betul ba sweetie..patut la sia kuat birak..haha..

Mell_f said...

Connie: hehe sy berpengalaman sd makan benda pedas begitu,teda hal laitu :D

Chegu: yihee na senteki kita. Mmg nda lengkap ba makanan sy kalau teda lada.

Krisno: iya bah,ko mau treat sy dinner ka lunch ka? haha.

Nadia: hehe ya,jgn la taruk lada kalau nda tahan. nanti membazir ja tu megi.

Defoo: ada ko taruk lada? :D

Wel: sedap ba,kau la yg berpeluh ketiak. haha. lain pula tempat perpeluhan ko ni tau. haha.

Claire: hihi iya si wel tu mmg,taik lada yg berpeluh di ketiak lepas makan lada. haha.

Sweetie: haha yg bener ni? trivia of the day tu tau.

maslight said...

OMG! Mell tu lada..berliur se. Bukan tu maggie tapi tu lada @_@

C.Alv.B said...

Saya pun sangat suka makan maggie tomyam.. mcm2 sa tambah perasa..maggie adalah makan ruji nombor 2 saya. heheee

nc said...

yuuu..baru sa npk ni gmbr magi tom yam ko o..msti pedas gila tu kn..tpi tahap sedappp..hahaha..

mcm mo makn maggi pla tiba2 ni tau lepas npk ni :)

hv a great day mell

ArMs said...

Selamat Hari Raya ;D

Mama Mia said...

lama sia tida datang melawat. :)

maggi hotcup tu mmg lebih sedap dr yg maggi packet. atukeii Mel, kalu ada contest makan makanan pedas, ko bulih jadi wakil ni. berasap telinga oh dgn kepedasan makanan ko ni.. hihi..

Just For Laugh said...

umm nyum..nyum.. look delicious

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...