Pages

Dec 13, 2008

Mount Kinabalu, here i come!!

I'm ashame but proud to admit that, this will be my first experience ever to climb you Mr Mountain.
Initially i'm suppose to join the climbing trip on February 2009, together with other bloggers but when i get to know another climbing trip will be carry out on 17&18th Dec by Grace and the gang, it takes me no time to say 'I want to join youuuuu peopleee!!'. Thus,i have to cancel my original plan and go for Dec trip. Blame the intense climbing urge, i'm innocent sengihnampakgigi
I dont know about others but being a Sabahan, i find it a must to experience climbing the mountain at least once. And oh,my parent's hometown is in Ranau too. It has become my personal mission to climb Mr Mountain to avoid the saying of orang kampung that goes "Kau orang Ranau tapi tidak pernah naik gunung lagi???" tension
Anyway, i have prepared some of the essentials for the climbing except the glove. I neither want the wool type, nor the one that police traffic wear. I'm looking for a synthetic type, hopefully i can get it by tomorrow. Here's my climbing gears' checklist: A backpack to keep all the things: checked! Sport shoes: checked! Apparel: from inner to outer: tshirt > my sis' wool sweater > windbreaker > poncho (if rain) Mask: checked! Headlamp or torchlight will do: checked! Gloves: will get it a.s.a.p
Medicine: i'll bring paracetamol and calamine lotion for precaution. You might want to know the reason of bringing the lotion, well i tend to get hives during chill. I need to consult a doc about this,hopefully i can eat some pil(s) to avoid that from attacking.
Camera loaded with battery and 1gb MMC: checked! Climbing spirit: Checked! In a high level babeh. Misc: plastic bags, slippers, dry clothes, dry socks, dry towels, tissues, toiletries, vaseline, yoko yoko (haha!), lotion and will check again. Should it be any deficit in my climbing items, feel free to advise. I cant wait!! wooohhhoooooo!!

28 comments:

♥ AnnieMing ♥ said...

wah mell ko naik gunung suda? hmmm, sa ni lagi laa, naik bukit pun x perna.. ni lagi naik gunung.. hahaha.. jan ko segan2 bah.. adik sa pun suda pigi naik tu gunung duluan dari sa.. huhu~

nanti capture banyak2 pic sana gunung aa.. hehehe.. best of luck!! rajin2 exercise..

fred said...

naik pelan2 ya.. gegege,...

jgn sampai kuyak seluar..

Mell_f said...

Annie: ok,nti sy ambil pic byk2. hehe

Fred si Encik BF: kalau kuyak,ada jg backup ba yg di dalam. hihihihi

gracie said...

bagus ko pakai 2 adidas kampung :).. nda licin atas batu...

cLaiRe Bennet said...

masa naik awal2 sblm smpi di laban rata tu pakai sluar pindik pun tia pa..kepanasan kau tu berpeluh2..hehe tapi nti sda smpi sana tu sejuk gila babi tu..babi pun nda gila mcmtu..haha bawa baju panas yg plg tebal kau buli bawa la..utk tu pendakian dr sana smpi puncak..mau mati ba sejuk dia mell...tia tau la kalau skg pandai panas sda pla..hihi tu tupi lg yg urang pakai d salji2 tu..apa nama dia tu? hehe tu pun bawa k..then kalau kau mcm sy pandai bergegar dada kalau tlampau sejuk, jgn lupa bw tu yg kin lilit d leher tu..hehe apa ba semua nama dia tu..sy lupa sda sb lama sda nda main salji..haha

mm..pa lagi aa..tu ja dlu la..nti kalau ada sy ingat lg sy kestau...o ya, lepas balik naik gunung trus balik ruma aa..jgn mau singgah2 lagi..nti ada yg nda dpt jalan balik ruma..hihihi dlu lepas sy naik 2,3 hari tu kaki tia dpt bergerak sda..krem..huhu

Kadus_Mama said...

I climbed twice tu Mt.Kinabalu dulu2 and from my experience, try to minimized the things you're going to bring..! The first 2km climbing yang paling penat sebab teda besa kan..kurang oksgen..kalau bulih tu mineral water bawa botol paling kecil saja..sebab every stop bulih refill juga air ko tu...
Lagi, pakai beg yang waterproof..and jan lupa bawa plastik tu keep your things inside..
Lagi...make sure your baju thick enough to keep you warm sebab sana telampaauuuuu sejuk tu.
Bah itu jak nasihat sia mau kasi ko...hehhee

Chris AngelicDemon said...

Uuuu..jeles nya.
ada juga grace ajak sy pigi tapi memandangkan fitness level sy yg almost zero(if not negative) and ada family events bulan 12 ni, mmg sy mo pigi..huhuhu..
takpa, lain kali sy pigi sy ajak la kamurg jadi tourist guide (or pikul sy kalo sy pingsan)..hahahaha
take care mell...;-)

BuDakHutaN said...

Wah... mau nek gunung sudah C Mell, hehehe , kalau rasa rasa mau tambah energy , jgn lupa bawa glukos atau asam2 time naik nanti... supaya tia pening kio..ahaks..
Good LUCK!

nanti sampai puncak cuba ko cari tu MR kuning2... ada ka dia betapuk sana... hahaha

Mr Kuning2 = digi...ala dalam papan iklan tu kan ada dia nek gunung

Mell (tsm4) said...

sya pun mo naik gunung lagi! addictive tuh.

ok la tu ko punya items list. but yup, try to kasi minimal stuff yg mo bawa. bawa banyak2 pun nda apa bah, bulih kasi derma sama tu porter. they will be grateful tu.

umh... maybe u will want to add rubber glove(itu yg macam surgical glove tu yg besa doctor pakai). cos sometimes itu glove tebal yg kita pakai pandai basah kena ais/air. but kalau ada tu latex glove di dalam, nda la basah/sejuk/kecut tu jari2. ^_^

Mell_f said...

Gracie: ada jg sy tfikir tu,tp aku pun mau yg ada style2 bah. hehe

Claire: oo,yg skarf winter sonata ka? hihi..sy nda pakai tu sy rasa, sy kasi tinggi2 seja tu kolar baju. yg krem tu mmg ku jangka akan berlaku,bikin takot jg la. bagus sy bawa yoko2 awal2.

Kadusmama: ok,noted! sy try to minimize the things la,but so far suma pun essential ba sy rasa.

Chris: hehehe..lain kali ko mau climb,ko kasitau la ah.sy bulih kasi contact no utk atur2 tu.

BH: ada kaitu si kuning2? haha..nti sy cari dia la. ko sd naik ka?

Mell (tsm4): oh,good advice. sebab synthetic glove is a bit pricey ba,bukan hari2 guna jg. thanks!

markiekadus said...

Telambat sia mo komen. Tp nda pa, ko blum naik jg. Sa twice jg naik. Next year there will be another two climbs. Mataila...

Hehe, 1st tym naik, i make a very big mistake. Macam2 sa bawa. Mmg berat gila. I do agree, 1st few kilometers ko akn rasa berat coz of the gravity effect. So imagine klu barang yg sa bw mcm mo pindah rumah. Haha. CLIMB LIGHTLY!

Ko pnya list tu looks good, cuma tu kasut saja. Klu ko ckp tu kasut harga dia beratus2 ringgit, sayang tu. Betul jg klu pakai adidas tambunan. Grip ba, especially mo naik. Or atleast yg ada gigi pnya tapak... 1st climb sa, kasut puma sa hancur...

Oh, i dont know about others, tp sa akn bawa sikit garam utk campur sama air. Utk elak cramp. Tp tu cara sa la...

Ada tongkat jg kalau ko mo utk d sewa/beli. RM5 dulu. Nda tau skrg. Quite useful oh tu tongkat for me la...

The rest sa rasa, ko uda kana bgtau jg. So all the best 4 ur climb ya. Show us ur pic nanti.

Mell_f said...

markie: wow,byk info. thanks ya ;) sy mmg mau kasi shower kamurang dgn pics ni. hehe (kalau la terambil byk2. hehehe)

HoneyBUZZin said...

Have fun Mell...snap some pictures!

Wel^Beiolman said...

ba mell....enjoy d scenery and be careful k...jan jajal d atas sna..jan ko ingat buli main tapuk2 sana..main lumba2 lari..hehe..hope u had a great experience...cheers!

GregChai said...

have fun, don't force yourself, ini bukan belumba and take care.

jan lupa foto ah :)

be careful masa turun, itu yang menyakitkan...apa-apa pun enjoy the scenery :)

Nayden79 said...

Mell, tapun saja la..sy ni kampung dakat gunung blum pernah climb. Jd ko olok seja sy lepas ko climb k.

Enjoy your trip (dgn amat jelesnya sudaini)

hornbill said...

Sebelum naik kita buat warming up dulu supaya tidak cramp.Kah2..tengok2 lepas warming up langsung nda dapat naik.
Mell, ko beli coklet lebih sikit. Then bawa ubat sakit perut juga. Yoko2 nda digalakkan tapi bawa saja. Jangan risau... nanti saya jaga ko (kunun la). Semua yang naik tu coach bah... (tapi semua tak fit)

Mell_f said...

hornbill: bah,nti aku bawa sukulat. si fred suru kita bawa air byk2 sebab tu tangki air utk refill sd rusak kunun.

madpie nayden79 adora: hehe..nda la ba sy uluk,jan risau.

Greg: huih,sy nda mau la berlumba,nda fit pun. sy cuba sedaya upaya amik pic byk2 k? ;)

wel: haha..ada ka main tapuk2? nda pulang la sy tu. thanks wel,ko mau buah tangan berupa raflesia ka? kehkehkeh

honey: ok,will do. thanks babe :)

cLaiRe Bennet said...

funny pla teingat psl lumba2 ni..1st time sy pigi..mmg belumba la sm kawan..haha no 3 ba juga sy..3jam ja smpi sda laban rata..kau bygkan ba kami pny gaya..haha kul 8 naik, kul 11 smpi sda sana tmpt berenti tu..gila la..nda enjoy scenery langsung...kawan sy ada yg naik kul 8, kul5 baru smpi..hehe 2nd time naik baru sy berabis lambat2 selambat2 nya...hahhhaha

take ur time la k mell...and be very carefull ms yg mo naik sda p puncak tu..nanti ms kau turun kau nmpk tu mcmna rupanya keadaan yg kau naik pagi2..hehehhe

Mell_f said...

claire: bulih tahan kau ni claire,lain kali kau ikut climbathon la. bah,sy lambat2 naik laini kalau gitu. baru bulih amik gmbr byk2 kan? hehe

cLaiRe Bennet said...

hehehe..kalau climbathon 3jam naik dan turun ba mell baru qualified..aunty sy selalu ikut..hehe tp jgn selalu btl berenti la nti kau makin malas tu mau naik..hihi mcm jg lari kn...cuba kau berenti byk kali trus malas ni sda mau lari..hehe

bgs ba tu yg tutup leher tu mell..sejuk btl tau di atas tu..bulan dec lagi la..msh lagi ba mau suru kan..ekeke

Mell_f said...

itu selendang winter sonata ba maksud ko kan? sy teda baitu claire,sy teda masa sd mau turun pg kadai ni beli. sy tgu mau naik seja. haha..semalam sy mimpi tau pasal tu..gila la semangat sy ni.

wah aunty kau ikut ka tu climbathon,mmg hebat la aunty kau claire. kau nda mau try ikut jejak langkah dia?

cLaiRe Bennet said...

iya mell...winter sonata la tu..kalau tutup leher kan kurang ni sejuk dia..abis kalau kena sejuk d leher, trus smpi p dada ba..hehe kau mimpi saya ka, atau kau mimpi tu selendang? hahhaha

sy tia dpt la mell ikut tu climbathon..nafas nda cukup..hihi

Mell_f said...

Sy mimpi naik gunung..haha..malam tadi pun sy mimpi lagi oo..luarbiasa.

Mell (tsm4) said...

wohoo... best kan banyak reply. hahaha sampai mimpi2 lagi. hopefully 1st experience will makes u want for more. cos some people satu kali ka naik trus jara n nda mo naik lagi. for me, at least 10 kali la kali mo naik. 6 more to go.

bawa cokolet yg nipis2 tu. cos kalau yg tebal2 keras macam batu tu di atas. macam makan kacang ranggup dia... hahahah. ya some of my frens minum air campur garam to prevent cramp, some muntah bila minum salty water... tapi bawa ja garam.

oh do not feed wild animal, but no one can resist feeding the friendly threeshrew a.k.a tupai. bagi dia cokolat and take pictures ^_^.

Mell_f said...

Mell (tsm4): adada..sy baru sy fikir mau beli tu cadburry..dasar tamaha betul. nasib baik jg sy baru mau pg beli time lunch hour nti. hehe..makasih mell :)

kuai said...

Mell bebeh... wah sa paling 'tamat' punya kommen ka ni.. kotohuri.. wakaka... nah suma sudah kena sebut ni.. Good Luck Kio!!!. sa mau Pray jan ujan during kamu berhempas pulas naik puncak...

and harap bulum terlewat sa ingatkan/ulangan lagi kali ni.. HIGHly Recommended adidas kampung!!! bukan bilang kasut sport yang mahal lagi selesa nda berguna sana... tapi bila hujan mimang nda berguna la (walaupun sa pray inda hujan)... nda menyesal pakai adidas kampung bebeh.. u will thankful tu nanti.. ;) cuma pakai double stokin (extra juga) saja.. :)

sa menunggu hujan gambar nih!!!!

XOXO

Mell_f said...

kuai bebeh,nda ba last..ada lagi tu naaaanti. suda sy check ramalan cuaca,kunun2 besok n lusa petang ribut petir tapi pagi n malam tidak ujan.

tu adidas kg mmg pawaful ba kuai, byk tu atlit2 climbathon pakai tu kan,kawan2 sy cerita tu porter2 pun pakai itu seja,relax seja naik. suda sy terbeli tu kasut bata..huhuhuhuuuuu

Anyway,thanks kuai :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...