Pages

Jun 2, 2011

Kisah gigi ku

I went to visit dentist yesterday to extract two of my 'tunggul' molar, so that my wisdom tooth has its own space. Early last month,i started to feel some pain around that particular gum, and me being so ignorance, saya kasi tangguh2 saja la. Until last monday, the pain was unbearable hence, the quick/spontaneous action to the dentist.

When it was my turn, saya kasi cerita lah sama Dr semua kronologi gigi saya dari awal sampai la the day it became soooo painful. 

Check punya check Dr cakap, 'alahh bernanah suda ini gusi tau, kita cabut lah ini gigi supaya itu wisdom tooth bole tumbuh ok'. Takkan lah bah saya bilang nda ok kan.

After that, i remember there were 3 steps before i was told to wait outside. 

1st: the infected gum is rubbed with some kind of gum paste. Sedap. Perasa cherry. -_-"
2nd: he sprayed something on top of the tunggul molars.
3rd: jarum! he injected me at two different points. One point is painless. One is terlampau sakit i shed a tear.

Then, after 5 minutes that was it. the moment of truth tooth.

He took almost 5 minutes to extract both of my tooth. Lama oh tu! What to expect from gigi geraham. Itu nurse yang pegang kepala pun tutup mata. Terlampau kuat kali itu akar gigi geraham sampai itu Dr pun mengeluh tidak dapat cabut yaiiii. Sudah la tidak dapat cabut, pecah lagi itu gigi didalam yaiiii. 

Luckily, he managed to pull out the gigi. Nasib baik saya jumpa dentist lelaki, kalau dentist perempuan, saya tidak tau lah. And, nasib baik juga saya dapat bikin appointment sama dentist di Indah Permai (Klinik gigi Dr. Hasbullah, 088-490527), satu blok dengan kedai RM2, 1st floor. 

Lepas cabut gigi, minta M.C and balik and makan pain killer awal2.

Today being the 2nd day, i think i'm doing fine just a bit uneasy on the gum. Bah hilang suda 2 gigi kan. I can see the blood clot around the extracted area, biarpun nampak menggelikan guess what, that is crucial for healing. You need to keep that blood clot intact on the gum. So dont rinse your mouth vigorously on the 1st day, no hot beverages coz it will dissolves the blood clot, not to drink using straw coz that sucking motion will cause you to accidentally swallow the blood clot. That's all.

Once my gum is healed i think i'm going to do tooth filling (tampal) then do scaling. Tidak sanggup lagi mau cabut gigi geraham. Berlubang shape V terbalik gusi saya tau :D

10 comments:

Just said...

sia ada gigi molar mo cabut sbb tumbuh miring! adoiiiii... takut oo sama dentist ni!

Mell_f said...

Just: wuii itu gigi nda himpit gigi sebelah ka? kalau itu mcm mo kena operate o T_T

Joanne Juend said...

mataii... 1st sy cabut sy punya impacted wisdom tooth it damages my nerve up until 2 months - berliur-liur.

2nd one, tidak boleh cabut because the nerve memang right under my impacted wisdom tooth. naa kau, smpai sekarang sakit. T__T tahan ja sbb nda mo permanently berliur-liur...

Sasa Tien said...

lama x check gigi sy juga... http://sasatien.blogspot.com

Mell_f said...

Juend: uhlala,sounds painful. ndada solution lain kaitu selain tahan?

Hi Sasa, ya u better do :)

Just said...

ni kali la sampai mo kena operate!!! ooo tidakkk!!! tu gigi tumbuh miring p arah gusi!! huhuhuh..

Sheila said...

Sejak saya pregnant si Ariana, saya sudah hilang 2 gigi(coming to 3 actually..satu sudah menunjukkan kerosakkan). Imagine kalau 3 orang anak..abis gigi oh..evethough tiem pregnant tu saya minum susu & took calcium pills, tapi makin abnyak calcium dalam badan, makin banyak jugak si ariana tarik -_-"

Armstrong said...

Oh my, that reminds me. I haven't been to the dentist for a while now wakakaaka... Hope your gum and everything is fully healed.

chegu carol said...

tidak bengkak kah muka ko after kena extracted the tooth?...i remember when one of my wisdom tooth kena cabut sebab 'lari alignment'...terpaksa kena operate psl tu akar dia mmg masi kuat...3 hari juga lah bengkak sebelah muka sa..in fact, i still think the bengkak has affected the shape of my face..selalu sa nmpak mcm tida rata shape muka sa ni hahaha

Mell_f said...

Just: mmg mau operate tu,itu gigi belum kuar dari gusi tp suda kacau struktur gigi lain. mau bedah tu,kasi kuyak gusi and cabut (hahaha pandai2 ah) but u get the idea.

Sheila: itu normal ka for pregnant ladies? sandi juga tu kalau malar hilang gigi tau.

Arms: mau cantum2 suda itu gusi,but still ada gap.

Carol: thank God nda bengkak o. coz ini gigi yg tunggul kena cabut kan bukan yg wisdom tooth, but then sakiiittt la jg kalau kena cabut 2 satu kali. lepas kena cabut ni,sy dapat rasa sd itu wisdom tooth dari surface gum sy ni. if dia tumbuh twisted,have to remove.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...