Pages

Jul 4, 2010

Selamat tinggal bujang

..in October baaahh. Bawa bertenang peminat (kunun) hahaha.

For the record,reception is not going to take place on this year. Banyak bah benda mau urus, need to prepare our house (yes,i'm going to reside in Kuching once i'm done with the MSc), myself with my research because there's no freaking way i'm going to extend my studies to 3-4-5-6 years, Fred with his career that has reach almost to its peak, i'm going to ease his life by not putting him into a situation where he has to choose haha. So basically, we need to prioritize. So first thing first kasi legalize dulu ini relationship.

An info for you non sabahan who wants to get hitch with a sabahan  (correct me if i'm wrong), as in my case a Sarawakian guy and a Sabahan lass, i need to provide a Surat akuan bujang (which i can get from the commissioner of oath) to prove that i never involved in any perkahwinan secara adat, atau perkahwinan terancang secara adat. Mana la tau bapa sy pernah kasi kawin sy sama tu tanak wagu sana kampung time masih kecik And this surat need to be attached with the R.O.M application form.

Surat akuan bujang is fully written in Bahasa Melayu and ada akta2 lagi, and one funny sentence that glued to my head is this..

"Saya ingin berkahwin dengan lelaki pujaan hati saya bernama ______________ (No IC: ___________ )"

Lelaki pujaan hati saya bah! Not funny, but too jiwang to my liking. haha. Sempat lagi saya menahan ketawa sambil bertendang2 kaki dengan si Fred waktu tu kerani sibuk2 menaip.


Sekarang, this doc is the 2nd important thing after my IC.ehek :p

Tmrw is monday, i think it will pass me without me knowing it. Mau kasi siap byk benda sebelum dateline, but it's ok lah coz i'm going to Miri on friday lahhh yihhhheeeeee.

15 comments:

Sheila said...

haha.. Lelaki pujaan hati ah.. comel statement tu..
aku tu hari, company yang provide the surat akuan bujang..and yes it is a bit complicated if orang luar kawasan berkahwin dengan orang dalam kawasan.. mcm my husband(sibu-an) also need to provide macam2 ni untuk kahwin di KK..
anyway, tahniah ya mell..

ps:i didnt know that fred is a sarawakian..

cicak said...

wahhhh congrats. Ramai btul yg sudah selamat tinggal buzang ni. Siurang lagi tetinggal :(

Anyway hope all goes well! Best of luck ;)

Karen said...

lelaki pujaan hati? si freddy punya tiada? "saya ingin berkahwin dengan wanita pujaan hati saya bernama ..." hehe...

Joanne Juend said...

siok pula itu statement pujaan hati...

macam lirik lagu pun ada.

anyway.. congrats fren!

Claire said...

wakaka...kenapa tuh pakai lelaki pujaan hati!!!? ish ish ish

Congrats Mell... :)

Nivlrem said...

ahahaha true... funny gila. in this case kami kena panggil 'lelaki pujaan hati' haiyah... keluar peluh besar.

congrats mell ^_^v

Kris and Nadia said...

Hahaha... lucu jg tu lelaki pujaan hati :) baru sya tau jg ni :) yeah :) welcome to the club mel :) hihi ba jan lupa sound2 kama :D

Wel^Beiolman said...

gila la wei...ada lelaki pujaan jg di surat formal..haha...jejaka pujaan ba sepatutnya tu..haha...

Mell_f said...

Sheila: iya,can request the surat akuan bujang from employer juga but since sy masih study,tpaksa minta dr psuruhjaya sumpah.

And i wanna know bah,kalau skg sy pegi kuching,sy masih guna tu 'resit' masuk sarawak. But once sy suda kawin,it still applicable kah tu ah? walaupun adress yg display dalam IC tu ialah adress KK? atau how?

nah ini la bah bagus kalau ada geng yg kawin lelaki swak ni :D

cicak aka adam: inda payah rush baitew hehe. thanks! :)

karen: si fredy tidak perlu buat surat akuan bujang tu,sy seja.

Juend:haha itu laitu. lelaki pujaan hati euwww. haha.

Claire: thanks! :)

mellsilver: nda jg funny tapi kin geli macam euuww. haha. Thanks!

Nadia: Okies! hehe. thanks :)

Wel: iya bah! haha.tu surat penuh dgn akta2 bah sekali nah,pujaan hati beeiii. haha. aku geli.

Anonymous said...

mell, klu ko sdh kahwin dan stay di s'wak, you may apply for sarawak PR... otherwise you have to go to immigration dept. every month. I know this since my late mother is sabahan & my father is sarawakian.

Mell_f said...

oh thanks for the info! :)

minsulod said...

mel..
hehe lucu juga..ada juga bahasa rasmi mcm tu dalam borang..
Congrats mel

Lizeewong said...

Congrats! THat phrase is cute hehe..Your lelaki pujaan :)

Spreadurwing said...

Lelaki pujaan hati dats funny...

hehe..

Chii said...

wahh..jelesnya..bila la sy kawin ni ahh? hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...