Pages

May 9, 2011

Day 4- The siblings

There are six of us. We are gender-wise balanced; 3 lelaki 3 perempuan. I am the second child.

My sister who is the eldest one is now 29, the youngest one is 20.

Now let me tell you the advantages of having many siblings based on my own experiences
  • I once asked my sister to do my karangan homework, and my teacher didnt noticed yahoooooo dot com
  • Parents (then) rarely buy school uniform coz semua pun diturunkan sama adik beradik yang lain. They only buy when the colour gets faded. Same goes to reference books/ text books. Bukan tiap2 tahun bertukar syllabus bah juga dulu.
  • House chores are equally distributed. Semua orang ada roles sendiri. Pemalas  tiada tempat di rumah kami. Due to this, it was never hard to manage home after mom's passing. 
  • Pinjam meminjam baju/kasut/beg sewaktu remaja selalu dipraktikkan haha.
  • We never feel alone coz ada seja orang dirumah. I think my dad is too comfortable with this sampai kalau ada orang yang teda dirumah, dia masih lagi mencari macam la kami masih budak.
  • Tidak pernah kami naik kereta kecil2, kereta besar2 seja (hahahaha). Mana la muat 8 org dalam sedan. Nissan Vanette was our memorable vehicle.  
Those all i can think of now. So yeah, coming to day 5 sudah yihaaaa~~

10 comments:

Sheila said...

ada satu org ur sis yg sama umur sama adik aku kan? si marilyn kah..

Sheila said...

btw, put pictures bah..saya ingat sampai adik ko si marilyn seja.. yg lain lupaa..

Mell_f said...

Sheila: iya Marilyn laitu,yg sama umur dgn dorang Ann,Cassandra (adik Orlando) dan lain2 (ceh ketara lupa). Ada gambar tapi bukan digital punya -_-"

Just said...

even kami dua urg saja adik beradik tp rmh kami selalu riuh sekampung sampai jiran tnya kami kalau2 ada relative kami yg dtg. muahahah..

Mell_f said...

Just: haha bulih tahan kamu dua nih. Tapi kalau time budak2 begitu la bah kan, kalau sd remaja2 berkurang suda tu.

Just said...

betul! masing2 buat keja masing2 sdh skrg... satu rmh pun susah mo jumpa. my hubby pnya adik2 lg la.. satu rmh pun bertanya2 d FB chat! sot!

chegu carol said...

part pinjam-meminjam lah yg sa kempunan mo rasa since im the only daughter...paling2 pun pinjam sama mommu la...but ada juga during teen age, mau jg kunu pakai jeans and that time, buying a pair of jeans was like a fortune. sa pajal juga pinjam my elder bro's jeans...lipat pun lipa la, smpai kasi max bah tu belt mo pakai. hahaha

Mell_f said...

@Carol: haha tidak nampak baggy kaitu jeans di kaki? tapi kalau dulu2 stail baggy pun apa juga kan,paling in laitu dulu :D

chegu carol said...

You think? Hahaha...nasib sa teda photos of that time i wore my bro's jeans.

Mell_f said...

Carol: hahaha kalau ada,bole jadi benda ugutan tu. same case with my sister, gambar dia kena beguk time dia remaja, slalu kami ugut mo upload pigi fb wakakaka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...