Pages

Dec 14, 2008

kahwin utk cerai?

Post ini panjang tau. Bila tgk kes abby-norman tadi, rasa kesian pun ada. Tapi abby amat steady dan cool sewaktu di interview dalam Nona, bila ditanya pasal memey sot tu, dia sempat lagi mencarut sampai kena censored. haha. Love the guts! Kita sudah sedia maklum tentang sikap manusia yg mudah berubah, kita boleh lihat kes cerai artis di dlm majalah mangga, murai.com.my, di melodi or maybe uncle aunty saudara sepupu kau pun ada yg mengalami hal sebegini. Kita tahu kesan penceraian. Yg paling kesian ialah si pihak perempuan. Apatah lagi yg tidak bekerja, dan terpaksa sara anak anak sendirian. Kalau mau yg lebih dramatik lagi, si perempuan yg tidak bekerja dan tgh sakit, dan terpaksa sara anak2 sendirian. Tiada siapa mahu diceraikan atau bercerai dalam keadaan begitu bukan? Sy percaya wanita tidak lemah, tapi utk menjadi tidak lemah, kita perlu berakal,perlu strategi. kau dapat masuk dean' list every sem pun belum tentu kau boleh dikategorikan as berakal. Persoalan utk semua: Bagaimana sesetengah orang begitu berani berkahwin secara membuta tuli ? Adakah cinta dan kepercayaan semata mata itu cukup?
Suka diingatkan bahawa dalam kes yg pernah sy observe, mereka yg berkahwin dan bercerai berai itu pernah berkahwin di dalam Church, disaksikan oleh Father (yg muslim sy tidak sure). Mereka bersumpah, berjanji in the House of God but still, one of them disregard the promises. Dengan Tuhan pun berani disobey. How can we trust people then? To what extent you can rely on love lame love to keep your marriage in happy state? If marriage is a gamble, would you call it a gamble when you already have kids? Love and trust itu penting dalam perhubungan, although i have hard time with trust, i'm still working on it. Jangan ingat kau suda mampu love, kau suda mampu trust, kau suda selesa dalam hubungan skg, kau bole ensure kehidupan rumahtangga kau nanti selesa dan selamat.Dont underestimate marriage. And huge BOO to orang yang berkahwin kerana mau sex. Itu sungguh bangang ok? Pelik tapi benar. I have steady boyfriend, both of us are commited in the relationship. Mmg tipu la kalau sy cakap tidak mau kahwin, but to jump blindly into marriage is such a childish move. Naik gunung pun perlu preparation, ini kan pula marriage. Oleh yg demikian, saya berasakan bahawa Sebelum kahwin, adalah lebih baik kalau sy sudah ada karier yg stabil, sebuah kereta, atau sebuah rumah, or kalau mau tamak lagi ada bisnes, utk support di kala kesusahan. Sy sedar manusia mudah lupa,mudah berubah, ada nafsu yg sukar dipuaskan sebab sudah dapat bini yang lawa pun mau lagi cari ppn muda murah, itu baru nafsu berbini, belum sy sentuh pasal nafsu yg itu. Jangan cakap pasal si bini tidak jaga kebajikan si laki lah, kalau suda ada niat mau cari yang lain, memang ada saja alasan si laki utk buat impian bodoh jadi kenyataan. Tapi kalau ada ppn yg memang tidak tahu role as a wife, then ditinggalkan oleh laki, mmg kesian la nasib kau, terpaksa la kau belajar the lesson in hard way. The intention of this post is not to provoke anybody yang mau kahwin cepat atau lambat atau tidak mau kawin langsung, ini pandangan sy,pandangan kau mana sy tahu. Sy taip entri ini utk peringatan kepada diri sendiri. Manusia kan mudah lupa, sy pun manusia bah!

37 comments:

HoneyBUZZin said...

Orang yg bekerja sebagai mekanik kereta pun ada surat kelayakan tapi kalau kahwin cuma perlukan dua hati yang telah bersedia dan kadang2 ujian darah ..chk ada HIV ka teda? Jadi hati-hati dulu bila memilih pasangan yang sesuai...mesti ada sikap toleransi, hormat menghormati, dan kasih sayang...kalu tiga tiga ini teda..memang gagallah itu hubungan..I don't know..tapi i think itu yg penting la..selain mesti ada kerja yang tetap!

Wel^Beiolman said...

What a coincident..I dream about breakup last night....someone's break up..I was shock to hear the news and happy...huhu..

well..sal kawin...i dont think kawin is that important in life....si claire inda agree ni.....haha...i'd prefer to stay together..loving and trusting each other although there's no tie in between..or a closure as in marriage of the feeling and relationship..i could be a kind of man like one of the western crazy mind man...to have spouse without marriage...well, that's me...haha...

jadi yang mau kawin..pikir bgs2...tp kita inda buli cakap kawin is bad or etc ba ba jg..depends ba jg....i would be happy if u mell, get married...my friend get married..hehe..jan sja lupa jemput la..sia cuba datang kalu berpeluang...

betul ba norman sama abby cerai..huuhu...punya bahagia kenen durang tu...

cLaiRe Bennet said...

komen ini panjang tau.

hehe..kau tau jg sy nda setuju kn wel..sda kita berdiskusi dgn rancak nya ba ni psl ni..

walau mcmna pun, secara normal dia, semua org pun kalau mau kawin nda mau cerai ba...kecuali dia blm bersedia, atau dia sot..hehe jadi sblm kawin dia suda fikir, nda pa kalau nda jadi buli cerai bila2 ms..i knw these pple.

when the time is right, i believe everyone would want to be married, want to spend their lifetime with someone. setiap perkahwinan mesti akan ada dlm otak setiap pasangan, how do they want their future to be..live together..have kids..happily ever after...but what really matter at those time is what they feel for each other & why they wanna get married at present. benda2 yg future nda akan dpt kasi impak sm apa yg kau rasa pada masa itu jg..that's why even if everyone of us must have fear if they can make it or not..they still go for it sb tu yg durang rasa pada ms itu..kalau la semua org fikir bila la masa bersedia, nda terkawin la semua org..haha

lgpun tahap kematangan setiap individu nda sama...mcmna dorang blh membuta tuli kawin hanya semata2 cinta dan percaya? sb durang manusia...lain urang lain durang fikir..they think they can make it..and some did, some didn't.

kalau psl kawin di church pun...mmg la sepatutnya nda buli cerai...tp tu bukan soal berani ka nda berani tu..personally, kalau la sy yg terkawin seorang lelaki yg pukul sy tiap2 hari, p cari ppuan tiap malam, sy akan berani disobey God as u say it, because i believe God's rule is not that rigid that u have to sacrifice urself to cruelty when you can actually do something better about it and still be a good christian. tapi sy tau sy pny opinion ni mmg ramai nda setuju la..ekkeke

tp mmg sy sgt setuju sm kau mell yg ppuan mesti tau berdikari dan ada persediaan utk diri sendiri sblm kawin ;)

as 4 u wel, if that's what u think then pple can't really say anthing...suka ati kita sendiri2 la ba kn..haha tp at some point, as a human, either kau atau pun tu partner kau akan terasa mau jadi mcm org lain jg tu..manusia ba..get married i mean. because it means u really belongs to each other..;)

The Dusun Aroma said...

Nothing is guaranteed in life that's for sure.

Dalam kehidupan kita, we can't have much control on what is coming to us, we plan good we execute good but in the end lain pula jadinya.. so we really don't have much control on what is coming to our life, BUT we can control HOW to react on it.

Mcm kes si Norman, kalau dia teda buat tu.. teda lah munkin dorang cerai kan. Tapi munkin ada banyak sebab kenapa dia buat (curang) dan ada kemungkinan bermula dari pihak perempuan juga.

Dan si Abby juga bleh choose other option selain bercerai kan.

Tentang perkahwinan tu, I was once like u too, plan to have house, car, business, stable career dll baru mau khawin (orang bilang mo berjaya dahulu)but then, ada kawan sya yang share 'jangan jadikan karier dan harta untuk menghalang kebahagian berumahtangga'

Sya terima pendapat dia, dan sya lebih muda menentukan hal perkahwinan sya lah.

Memang patut fikir masak2 sebelum khawin, tapi idea seperti 'ada rumah baru mau khawin' adalah kurang sesuai (walaupun tujuan tu sangat bagus dan mulia).

So bila mo khawin? - 'when you are ready. you will'.

How do you know that you are ready? that's a hard question, lengthy to explain, tapi ko akan tahu yang ko sudah bersedia, bila ko betul - betul sudah bersedia.

(sudah bersedia = mentally and spiritually ready, tidak semestinya kebendaan)

hurm.. 'staying together without any formal and religious tie' - Sorry but I don't think I can agree with that. Becoz 1st. if you really trust and honest, you wil want to have that tie and 2nd. that's not right from my religion point of view.

But that's just me. Terpulanglah pada pegangan masing-masing.

Ahh excuse for lengthy comments ahhh, abis serious matter bah khawin ni.. dalam bible pon tertulis kan.

So, Mell, rilek seja ahh.. bagi orang - orang yang percaya padaNya, segala yang berlaku it adalah untuk kebaikkan jua.

Bah, slamats :)

Kadus_Mama said...

You'll never know you marry the right person until salah satu mati nie!! hehee sehidup semati lah katakan..
Besa lah tu mell..ada orang kawin sebab ikut perasaan..! lepas kawin baru kenal sikap budi masing2..MASA TU LAH BARU SUMA PROB KELUAR..NDA NGAM LA..NDA SERASI LAGI LAH..
padahal salah satu pihak sudah ada spare tayar di luar rumahtangga..
Harap kita punya darling atau kita sendiri tidak buat partner kita macam tu lah..!

sweetie~ said...

bila pompuan sda beranak...body shape pun lari...maka itu la antara sebab kenapa lelaki hilang selera....tapi sapa jgk punya anak? lelaki jgk yg gatal buat kan?silaka...kekeke. ini lelaki sentiasa di pihak yg ada advantage ba....klu cerai pun lelaki lari ja...pastu senang ja dia cari pompuan lain....anak2 pompuan jgk yg jaga...dan pompuan yg sda ada anak ni lelaki lain pun berfikir utk mau....ini la dunia!adussss...

tp sy still mau kawin jugak....saya mau anak....apa jadi lepas tu is beyond my control ler....yg penting i have my baby oledi......hehe

sweetie~ said...

antara abby dan memey sy rasa abby lagi lawa....ada ternampak aby jd cover majalah wanita hari tu....punya comel2 anak dia 3 orang....ala norman tu memang gete ba...geteeeeeeeeee!

akiee said...

Hehehe camana klo perempuan yg kasi cerai lelaki?..kihkihkih hohoho kena tibai la sia ni,rarikkkkk...kihaaaa

cLaiRe Bennet said...

hahah..si sweetie...ya sgt btl..sy pun mau kawin sweetie..sy lagi la..mau byk2 anak ni..haha nti apa pun jd kemudian hari..sy terima sja..it's part of life.. ;) but one thing for sure..i won't give up till i have make everything i can to do it right..hehe

psl si abby sm norman tu..sy mmg benchi tu si memey sb kalau org suda kawin..cuba la jgn lagi p kacau..kalau blm ada ikatan tia pa.kacau la..best man/woman wins..hahha kesian ba si abby..ppuan fhm la apa dia rasa tu..apa ba jg si norman nampak sm tu memey tu smpi sanggup buat gitu..

Nayden79 said...

After reading ur LONG post, and LONG comments by others, it came to my conclusion, sy agree with si Wel...instead of marriage, i rather live together, love each other but no tie in between..Ehem!

Itu buat masa ini la. Andaikata sy bekawin jg,i'll do my very best cuba utk pertahankn the marriage smpi ke anak cucu...,

sweetie~ said...

otopot kopio claire....haha. ya la must try our best but there's a limit to everything ba kan....

tp klu mcm c wel sakap.....klu setakat bersinta2 stay together2 no problem....tp klu mau anak....i wud still prefer marriage....yg legal ba...nnt Tuhan marah kama....hihihi

cLaiRe Bennet said...

hehehe..lgpun kena fikir jg nti anak kita kan..blm tau lg dorang se open itu..nti d skolah kana tanya...belawan2 durang budak2 ckp..

'mami sm dadi sy kawin dlu byk bunga cantik2' - si anu

'mami sm dadi sy pun' - si anu ke dua

'teda pun sy nampak bunga' - yg si anu..

hehhehe

Mell_f said...

Sy akan cuba sebaik mgkin utk mereply kamurang.

Live together without legal bond is personal preference,sy pun nda mau komen pjg la pasal tu. Tp,kalau sd ada anak,i believe ada anjakan paradigma akan berlaku tu ;)

kes kena pukul laki tu mmg sesuai la kalau org bilang 'bukan soal berani atau nda berani mau disobey',itu contoh yg baik utk sokong point kau yg "God's rule isnt that rigid...." Tapi,berapa ramai yg disobey God's rule utk larikan diri dr spouse yg abusive berbanding kes yg curang2? Hakikatnya kan claire, lebih ramai yg break promises utk nafsu sendiri berbanding kes minoriti mcm penderaan itu. Bila terjadi begitu,yg mangsa akan kembali ke starting point,jadi bujang semula. time tu alangkah bagusnya kalau dia sd ada saving sendiri,rumah sendiri ka etc.

DA,utk kumpul harta sebelum kawin tu, bagi sy bukan penghalang. kalau tiada rumah pun,at least ada la kerita ka,or harta la utk rainy days,bagi sy benda begitu nda bole di-compromise. sama la macam insurans utk kereta. samada harus buat atau tanggung la aftermath dia nti. Bagi sy,risk itu ada mcm2 level,tp bila melibatkan kehidupan sy and maybe kehidupan anak2 sy nanti, lebih baik sy bersusah dulu.
Itu sy la,nda tau la org lain.

Mmg hard to tell when we're ready,susah jg mau explain..but somehow,we'll know. that's what married ppl explain to me when i asked them the same Q. Yg ptg sebelum kawin,bersedia la dgn lengkap. lepas kawin mmg teda sepa yg bulih jangka but at least,kita sd ada persediaan sebelum kawin. bukan begitu?

nah gosip artis ni sy suka. hehe. si norman la yg terhegeh2 tu,si memey pun sama. tp si norman lagi kurang asam,bini baru seja beranak terus ada kes khalwat suda. mcm mana jg si abby nda tuntut cerai kalau si norman tu bergetek dgn ppn lain,bukan 1x,tapi 2x ba. padahal sd ada 3 anak. lepas tu bukan mau pertahankan isteri,ppn lain yg dia pentingkan. bikin geram jg la dia tu,nasib dia bukan laki i.

cLaiRe Bennet said...

hahaha..mati ba jg mau reply komen yg begitu byk sekali di atas kn mell...terima kasih atas usaha anda..haha

o ya..kana pukul tu cth sja tu..kalau dia curang, sy kasi chance la 2nd time sja..sb as a human we tend to do that kn..tpaksa la sy reflect balik d mana silap sy dan silap dia..hehe tp kalau msh lg nda mendgr..sy akan kasi tinggal jg..so lelaki2 d luar sana...baca ni..ready2 la kamurang..hahaha

mmg mesti ready la...ada rumah, saving, keja bgs2, so tumpukan sm relationship sja lagi kn..teda la pertambahan isu awal2 kawin sda ada masalah itu ini..hehe

jadi bila la ni mell? kestau aa...hihihi

kesian ba nampak si abby nda nangis..si norman nangis sy tia peduli..hahha sy rasa kn si memey pny skill mantap btl la tu kn..sekali try nak lagi..haaha

cLaiRe Bennet said...

* si abby nangis

cuma satu sja la sy mo tambah..things change, rose withered, pple died...wat i'm trying to say is...do what u must do..tu sja..hehe

Mell_f said...

claire: nti sy kasi blog jg ba kalau sd ada date.haha.

Itu la ba babe,bukan kita bole halang tu ketentuan The Above,jadi bsedia seja sebaik mgkin utk berdepan dgn tu situasi nanti.

Sy pun rasa bulih tahan ba skill si memey sot tu. haha..atau si norman ni sgt 'easy'.hihihihi. tapi si abby pun bulih tahan tau,sy tgk tu adegan berlawan cakap dia n si norman di tv,garang tau dia. nasib anak2 drg masih kecil,belum mgerti apa2 lagi. cuba kalau drg pandai baca nwpaper,tgk kes khalwat bapa dia,kena benci percuma seja si norman tu. ish ish ish.

cLaiRe Bennet said...

iya..mmg garang..sy ada tgk tu yg melodi p tapuk2 sergah ka tu..hehe garang ba si abby..nda takut ka si memey tu..gerak khas ba si abby tu..dia menandang baru si memey nda tau..hahah tp sy rasa kalau yg kana akan lebih bikin takut drp yg mengenakan ba..kalau sy jadi si abby..abis la si memey tu...hahha

sy rasa bukan si norman tu..si memey tu yg mantap gete dia...hahaha

Mell_f said...

claire: haha..gerak khas pula kan. 'jgn bergarak!' dia bilang,pucat si memey. smp skg ba si memey nda berani jumpa press tu,tau malu jg dia. keteh. si norman pula yg nda tau malu ni,suda 2x ba bgtu.

★ Kobie Vanessa ★ said...

wah wah wahhh!!very the best post la mell, betul ckp ko suma ni..eee manusia akan berubah, bgitu jg bakal mentua sa ckp, sblm kawin lain, lepas kawin lagi lain..tu la sampai skrg sa masih blum decide lg ni mau kawin kaaa nda..so many things I still want to do..eee mell..your post make me think!! hmmm..

Mell_f said...

yg penting,dont rush kobie. make sure ko kawin sebab ko mau. kadang2 kan ada tu org tua yg suka kasi pressure anak. kasian ni anak terpaksa berhutang sana sini utk kawin n kasi senang ati org tua seja. itu contoh seja la. biar la kena cakap mcm2 pun,yg ptg itu keputusan kita sondiri.

Wel^Beiolman said...

Wah..punya panjang cerita kami ni..hehe..teda la ba jg siapa2 mau minta ada anak tapi teda tie marriage kan...this is the option we have in our life...

if we speak about religion then get married after divorce before your ex has died is hell wrong....

sex before marriage is adultery....living together happily ever after and having a normal family with child...what's so different than all that..would u get married just because u were pregnant of your bf's child? would u get married if you think he's not capable enough to be your husband and be a father to your child..or you wouldn't dare/want to take the risk of marrying him YET....still, I found many would just go for a marriage as a simple and quickest solution....we were taught to follow all these patterns in life and there could be some good to it..of course la ba kan...

tapi apa pun..semua tu subjective ba...the main path will have to go through religious jg ba kan...but in some other special case...that's when my preferences still apply...hehe...salah ajaran sia ni kan..

biar la ba si abby sama si memey..haha...asalkan durang gembira..mangsa pemangsa ni sebagai untuk seimbangkan alam sja ba tu.....setiap yg negatif ada jg yg positif..hehe..

another thing..when u keep on waiting for the right time to go for marriage...then it will rarely come to you..in theory you'll need to chase for that opportunity..work on that and live with that opportunity to achieve happy marriage with your loved ones....hehe...law of the attraction...the more you think about it the more you'll get afraid....haha..then my preference applies..uhu..sekarang pandangan ba ni...so dont take it seriously if you think they were all wrong...

cLaiRe Bennet said...

iya la well..mmg 'sekadang' pandangan sja ba..siuk ba diskus2 ni..sy sukaaa...hahaha

susah jg sy mo share semua apa sy fikir ba ni..too personal to me..hehe neway, kawin sja bila smpi masa..jgn kawin kalau belum mau...as simple as that sja la...ekeke

♥ AnnieMing ♥ said...

kalau bab kawin2 ni, betul la, jan kawin kalau belum ready.. nanti end up ada masalah sana sini, tiba2 ada piak ketiga datang menyelinap.. ada anak tus terabai2.. kesiyan~

pasal kes abby + norman tu, sa paling geram sama tu ppuan memey sott. sama c norman lah.. suda buat salah, ada hati lagi mo pikir dia inda salah. sa paaaaaling indasuka urang menegakkan benang yang basah.. nampak2 suda kesalahan pun pandai lagi mo lindung2.. cheh! ada bini yang lawa macam tu, menggete lagi dia pi cari perumpuan lain.. heh.. bingung lah.

haha sa pula emotional sini ^_^ ni post bagus untuk peringatan.. thanks for sharing.. hot topic nih hihi

redgirl said...

Betul tu Mel...mau kawen stay dulu. Yang perempuan macam kita biar ada harta sendiri, esok lusa kena tinggal ndak la mati kelaparan. Untuk org lelaki:jgn kawen kerana nafsu ja, tu yg boleh kawen 2/3 bulan ja terus cerai..hehehe..

Iya bah cian c abby tu..lawa2 gitu, baik lagi kali a tp dapat laki yang ndak pandai menghargai..cari bini yang muda2 lagi tu, terang2 bah nafsu laen2 ni...bigung tu c norman, ndak pandai insaf...dua kali sdah tu buat begitu...kcian bah c abby

Mell_f said...

"in theory you'll need to chase for that opportunity.."

Wel,opportunity kerja,to get money ,YES. we have to chase that, but this is marriage we are talking about ba wel. Peluang kawin tu anytime ada,terpulang sama kau mau atau tidak seja. tidak payah mau tunggu2,tgk org dulu2 kawin main style register seja,bukan perlu RM yg byk jg.

Sy punya point skg kan, itu persediaan sebelum kawin mesti ada ba. Lepas kawin mmg tiada sepa yg bole jangka apa akan berlaku, oleh itu alangkah bagusnya kalau ada harta sondiri sebelum kawin. Sy belum mau kawin bukan sebab sy menunggu the right moment, tapi sebab sy belum cukup persediaan. kalau sy ikut perasaan cinta sy sama si Fred,of course lah skg pun sy mau kawin. Suda lah berjauhan. huhu. tapi apa si claire bilang tu betul,jgn kawin kalau belum mau.

Annie,itu la yg paling mau dijauhi. Anak2 tu layak dapat kehidupan yg bagus ba,kalau sd nasib kena kasi cerai pun,and in the end tu anak2 semua pg tempat mama,then mama dia ada harta sendiri tidak jg terabai pelajaran anak2.

Si norman ingat dia hebat sgt berlakon mgkali smp mau menipu rakyat Msia. haha. ketara betul gatal mau si memey sot smp bini pun dia kasi belakangkan. padahal itu la isteri dia yg lahirkan anak2 dia..ee..manusia zaman skg mmg bikin confuse kdg2.

ReNo said...

saja menamba aroma rasa bau2an mangkali ni. ow sadis tul kalau mmg terjadi kan? tp semua diluar kemampuan kita ba ni...tp sbnrnya (klu ikut pglmn cetek sy ni yg sdh kawin ni) sua2 pihak mesti ada perasaan mau mjga psgn masing2. penat keja, sibuk di pjbt, kurg sihat, pening dan apa2 pun x buli dijdkan sbg alasan utk meng'ignore pasangan anda...sekali lagi try to plan well, then buat dan berusaha sehabis baik sbg persiapan menempu alam pkawinan dan selebihnya God's will!

p/s: wa...mcm sudah ready sudah ko ni mell?

Mell_f said...

redgirl aka aemi: itu la,ppn pun ada jg tu kawin sebab nafsu.bulih tahan tau ppn skg. hehe.

Mell_f said...

Reno: belum lagi ni..sy ada perasaan sinta yg melimpah2 tapi belum ada RM yg sukup. haha.

Mmg laki n bapa mithali la kau kan reno. Nti sy mau kasitau si fred supaya jgn nda peduli sy time penat2,musti pegang tgn sy time shopping,kasi lepas time mau pegi tandas seja :P

cLaiRe Bennet said...

hahaha...bayaya ni si mell...mau kana pigang sepanjang masa..ekeke

tp mimang jg la si reno...lelaki dusun terakhir ka? hehehhe

♥ AnnieMing ♥ said...

sa ada jua ba kawan yang kawin sebap accident, tapi last2 cerai jua and itu anak sa indatau apa jadi.. kesian bah.. belum lagi school pun tu anak.. hmm.. apa la future kan~ ehei..

kawin tu nanti2 la ba, bujang2 dulu.. enjoy2 dulu ba hehe.. nanti2 ada anak, susa suda tu mo bejalan ^_^

Clarence said...

well, you're a good advisor too..enjoy reading your post.

GregChai said...

Mell, saya baca artikel kamu ni berkali-kali, sebelum saya buat keputusan untuk post komen di sini, saya rasa kamu memang seorang yang matang.

saya amat bersetuju dengan pendapat kamu yang orang perempuan HARUS punya karier sendiri dan mesti kekal bekerja walaupun selepas berkahwin.

Mungkin apa yang dihuraikan di sini hanya memperlihatkan kelemahan orang lelaki, tapi ada kes-kes yang mana orang perempuan juga bersalah. Saya tidak lah bermaksud menyalahkan mana-mana pihak, (minta maaf bukan itu maksud saya)

Tapi walau apa pun artikel kamu memang bagus, satu renungan bagi semua orang. Tahniah Mell

kuai said...

hemmmmmm.... Mell, sa selalu di garisan penamat kan... wakakaka...

semua comments sudah dibaca sepenuhnya.. LOL.. ada yang sa setuju, ada juga nda la... thanks for the shearing mell, banyak benda yang membuka mata, fikiran dan juga hati.. kahwin bukan benda senang.. dan Uncle Greg ckp butul juga, lelaki & perempuan sama2 perlu bertanggungjawab dan dipertanggungjawabkan...

sa nda expert dalam hal seserius ini Mell.. ades.. gagal tahap dewa nih.. tapi mcm yang kita tahu.. setiap benda ada WAKTUnya.. waktu kita telah lahir, waktu kita kerja, waktu kita bersukaria, sedih dan bila waktu 'kahwin' sampai.. sampai la tu.. tapi USAHA juga amat penting.. bukan mcm kes Pak Belalang yang malas berkerja.. walaupun falsafah dia lojik (da bilang : sedangkan ulat buli hidup di dalam batu).. tapi tanpa USAHA apa benda (bukan hal Kahwin saja) yang kita buat pun teda HASIL..

Bila tiba 'waktu' sa sudah sedia... sa pun mau kahwin mell (LOL)... mau ada anak ramai (>.<)... kalo anak lelaki ko 'kuntik' anak tondu sa, sa kasi green lite ja kama... wakakaka (lari tajuk uda ni)

Clarence said...

kuai, sy mo kuntik anak perempuan ko buli ka tu ?? hahaha..

izanazuani said...

Satu saja saya mau cakap, "Apa rasa dia kalau kena batang hidung sendiri? Sedap? Sakit?".

So, fikirkan dulu perasaan kita sebelum buat sesuatu dengan org lain.

I believe, what goes around comes around juga...

Femin Susan said...

How awesome! Thanks for sharing!
Wishing you in advance "A Merry X'Mas and A Happy New Year''

Just said...

Great post and i enjoy u guys punya discussion... No opinion from me coz all of thems have been stated above.. kekeke...

Kalau belum bersedia tu, sedia2kan la diri anda... Dont take too much of your time for preparation... sometimes things turn out the other way round pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...