Pages

Sep 12, 2008

Tell me now

Yesterday.. Pos laju gaman: Ini rumah ko ka? Me: dalam hati, budus betul. Apa pula rumah, cuba ko tgk tu address, ada Sdn. Bhd. baitu. Pos laju gaman: *diam*................. bah, ko tulis nama sini then tulis IC ko sini, then sign. Me: *tulis tulis tulis* Pos laju gaman: *trying to pronounce my name*.. Ko ni tagalog ka? Me: *malas mau layan* Iya. Nah, siap. Pos laju gaman: Ok. Makasih. Me: Ok. dalam hati, kitai kau panggil sia tagalog.
Throughout my life, I've been perceived as Chinese/Malay and never as Tagalog. Nevermind, i accept it as a compliment. kekeke.
One fact that i can relate to this is, my dad's name memang berunsurkan melayu, but he's a pure Dusun. I remember one Ustaz (in my secondary school), asked me "ur dad convert to kristian ka?". Panas hati aku mendengarnya.
I did asked my grandma about dad's name. She answered 'bapa ko lahir time hari raya haji, tu bidan yang kasi cadang tu nama' My dad is the eldest in family. So, i thought 'Oh, maybe si nenek belum champion lagi kasi nama anak time tu. nda apa la'
Nda apa kunun! The siblings' name semua berunsurkan english kunun, and in birth cert stated Christian, but lepas tengok nama bapa, masih juga org fikir kami ni Muslim. Well, i cant blame the short minded type of ppl. If they are curious, all they need to do is ASK, dont simply make assumption. If u cant help urself from making one, bear in mind that ur assumption can be true or false. Kesimpulannya, the father's name memang sangat penting. And my grandma is innocent :p And i vowed to myself, i will not name my kids based on occasion. Biarpun dia lahir time deepavali, i wont name her Kajol, kalau lelaki hmm..kumar la :p However, when i come to think of this, my dad's name is decent, compared to...hm...certain people la. You see, i've been seeing the CVs of the crew going to offshore for the company's recent project Ada jg la yg bikin funny, i cant help myself from laughing. common sense, when it's funny, you laugh not cry. So now tell me. If i didnt tell you that i am of the race of Dusun, what do u think i am? No offence ppl, but i think Sabahans are good in recognizing people (in terms of what race is he/she) due to the nature's of our ppl in Sabah but i welcome all. Tell me,i want to know. Update: Si sweetie cakap i look like indian..nanti ko sweetie.. hahahaha

35 comments:

defoo said...

Actually sy ni otw mo jadi commentor ko yg paling byk ^_^

Wats ur fathers name? Well thats the thing di Sabah la, nama campur2. Mcm me la kan, maybe muka sy ada iras2 Ekin Cheng or if x pun Takuya Kimura, or maybe la juga mcm Rain (kasi can). So I can't really blame people if they think I'm oriental, suda la nama pun Alvin kan. Mcm nama abg si Linda Nanuwil pun quite decent but more to Malay punya word. Also I had a junior di secondary school dulu nama dia Ridhwan, but he's a Christian, kesian dia pernah sy dgr cerita dia kena marah ustaz napa x p smbhyg, tp bila tau tu ustaz pun mcm..oh??? We were in boarding school time tu.

Well org bilang mesti ada hikmah di sebalik apa jua kejadian ^_^

Cuma bila org cakap muka sy mcm Tom Cruise, hmm itu mmg sy x buli tahan la ^_^

Mell_f said...

alvin: haha..niat yg murni tu mau jadi no 1.

nda bole reveal ba nama bapa i,nti kamu minta spend *hint*. Sy pun ingat ko non,but bila ko cakap ko puasa,hancur hati sy..hahaha..main2 ah.

Alah,kasian jg tu kena marah. kejadian mcm tu la yg buat sy rasa, the name is indeed very important but still,i dont blame my nenek.

*tiap2 kali sy taip nenek,sy mesti tertaip nenen..aduiii*

Ko belum jawab soalan sy lagi.

chegu carol said...

baca ni post trus sa teringat ada satu kawan di uni nama dia Siang binti Malam (kah Siang Malam binti something2 tu ah?)....kesian dia...

sweetie~ said...

mel, base on gambar avatar ko yg dulu kan i tot you are indian ba....abis ko kasi hitam2 tu mata...haha...then i saw ur convo pic kan trus macam orang anu ba...yg anu ba hahaha...but u dont look like dusun at all la....look too modern to be a dusun...kekeke

sweetie~ said...

one of my fren, he is a dusun mix but non-muslim....he got long names and dlm nama dia ada iskandar.... quite nice oso the name kan....macam bkin hansome tu orang....haha...

Mell_f said...

chegucarol: alala,mcm mana la ko panggil dia tu chegu?

sweetie: hahahahaha..I bukan tambi bah ok. Tapi my fren pun cakap i look like arab ba in that avatar. haha...tulung la. mcm mana tu anu tu? kasitau sy betul2 bah sweetie.

Dusun mix sangat hensem/cantik oo..I laik.

Wel^Beiolman said...

ahaha..kesian si bapa kana kasi salah...yup mell...mimang nama orang sabah ganjil2...especially org dulu2...hehe..ada la nama birin, sabun, kukur dan mcm2 lagi...aha..nama mcm malay?my dad have 2 names...sikit2 malay and malay..coz he was engaged with a muslim lady before jodoh..haha..so my mum kadang2 kasi main..he just buat selamba sja..haha...funny but thankfully my name is ok..sometimes too formal but its good.haha..mell..tagalog?yup..seeing ur pic I can't blame them...lots of pretty tagalog I've met..haha..sia mau cari sumandak tagalog la ni..haha..

Mell_f said...

wel: sy tau la ko sapot si sweetie ba..iya la,tagalog la sy ni bukan dusun. tapi sy ada IC tau..jgn main2..haha

My dad's name nda jg ganjil,but nama melayu ba,teda ciri2 dusun betul. Tapi kenapa sy kena panggil tagalog ni? haha,lari topik pula bah.

SAYA BUKAN TAGALOG!!! haha

Wel^Beiolman said...

uhu..mell.ok ba tagalog...support sweetie?..ahah...ok ba tu nama melayu...so don't worry la..nanti ko kasi nama anak kita panjang2 yg semart la ba k..hehe...if sweetie ckp ko mcm india..yg ni sia inda support la..haha..

true that u look more like tagalog than dusun....n that's y katarik ginawo ku..hahaha...

lepas ni makin kana abai la sia..uhu..byk peminat suda si mell..haha....

Kadus_Mama said...

oh doi!!! sia selalu kena nie..due tu my name yang ada bunyi2 macam muslim name sikit..pernah nama sia temasuk kelas mengaji quran di sikul..hahahaha!! habis sia kena kejar tu ustazah napa sia nda p mengaji nie..
Muka kita nie unik bah kali ni kan..tingu sia pun kena cakap tagalog or siamese and campur orang putih kunun (masa rambut masih bekaler)..phewiittt juga lah!! hahaha padahal apa kaitan!!
But muka ko kan mell...hmmm memang ada cina2 sikit..sebab ko putih..

Mell_f said...

wel: haha..jan serius ba,main2 ja tu. Kasian la ba sy darah daging dusun kena pgil tagalog. nda apa la,aku redha.

kdmama: at first i saw ur pic,i assume u're a sino,but ko guna name kadusmama pula.

The fact that makes me dont like kena panggil tagalog kan sebab sy salu nampak tagalog di sabah ni,jadi isteri muda/mistress org kaya2 sini ba. Selalu tu sy tgk announcement org mau kawin,tua tu lelaki,muda tu ppn tagalog. Hmm..

Wel^Beiolman said...

oh..itu pula reason ko mell..it doesn't matter ba tu..yg penting bahagia..haha..

ya la..u dont have dusun face..more mcm sino..ada jodoh ni..sia pun sino jg.hehe...paling syok tu mata sama senyuman ba tu mell..haha..control yg terpaling ayu suda ka tu..hehe..

BuDakHutaN said...

sia setuju sama c wel... (undui memuji la ni kunu)...
chinese/japanese/vietnamese/thai-nese and dusunese... hehehe..mcm lebih kurang bah kan...
kalau c alvin mcm muka c takuya kimura...
aaa sia mcm muka si nakatsu dalam hanazakari no kimitachi e... kekekek

bobz said...

hahahahaha<------- kelusuan baca comment urang dari atas sampai bawa.. habis baca tahap dewa uda ni mell... lol

ok.. dun worry mell.. we're having the same situation here.. lol.. my father's name pun teramat la Muslim's name.. but I still enjoyed all my experienced with that.. masa sikul, masa keja, masa dlm bus, masa jalan2.. lol suma ada..

walaupun nama sa kunun2 mcm urg putih, nga EJAAN INDA NGAM juga!.. lol bunyi mcm sebutan sanaaa latin.. well, kalo ejaan dia NGAM bukan nama sa la tu..:P~ (itu la kelabihan dia)

jan sedih k.. kita musti gumbira ni, pasal muka banyak versi!..:P~~
sina ka, tagalog ka, korean ka (c defoo yang perasan la ni).. dulu sa p KeHel(KL)kena title Thiland/Indonesian pun ada..lol best baitu..:P~~ (mau kasi sinang hati bah)

p/s : hidup Dusun MELULU!! (I used to use that word to prove that I am pure Dusun)lol

bobz said...

hahahahaha<-------- kelusuan baca comments urang dari atas sampai bawa ni.. habis baca tahap dewa uda ni Mell.. lol

hemmm.. dun worry Mell, we're having the same situation here.. My father's name pun teramat la Muslim's name.. but I enjoyed all my experienced about that (funny bah).. masa di sikul, dlm bus, kerja, jalan2.. suma ada..:P~~ walaupun nama sa kunun2 nama urang putih, nga NDA NGAM EJAAN lagi! sebutan mcm sanaa latin pulak.. tapi kalo NGAM tu ejaan, bukan nama sa la.. (Kelebihan dia tuh!).. hehe

Jan sedih k.. musti ni mau gumbira pasal ada rupa banyak versi.. Sina ka, Tagalog ka, Korean (c Defoo yang perasan)ka.. suma ada! dulu sa di Kehel (KL), kena ckp
Thiland/Indonesian pun ada.. mcm d TeeVee derang bilang..:P~~ huhu.. bah sukup!

p/s : Hudup Dusun MELULU! (I used to use that word to prove that am Pure Dusun)*winkwink*

sweetie~ said...

anu tu maksud dia yg santik ba mell...kekeke

itu avatar kau dulu ba mcm indian...tp clear pic kau macam....mmm macam apa arr...mcm yg mix2 kali....but definitely not a dusun face....

asiey c wel...mau ambil peluang sda....bah apa lagi...tp jaga2 nnt ada yg mengejar pakai kapak...kaka

hornbill said...

Aku pula fikir adik aku bergerek (couple) dengan orang india dulu... kuikuikui...

Mell_f said...

wel: ba ba..marah si sweetie tu..keke..ya ba,paling max ayu suda tu..nda bole lagi kena ejas2..haha

bobz @ kuai: Kadang2 bikin panas ba,eih..ok la,sy try la to live with it. apa bulih buat kan. Org thailand cantik bah..pundan dia suda lawa,apa lagi real woman dia.

sweetie: india...huhu..punya la jauh ba. Ada kawan sy penah tgk tu gmbr, and cakap mcm arab,lagi la jauh..adududu..Tapi apapun sweetie,aku redha.

hornbill: astaga..tersasar suda ni,mau kena ejas tu mata..kekeke

defoo said...

Tiba2 ada kwn baik baru plak ni. Hmmm..From ur writing dulu I know that you're a dusun. So I guess wlupun sy nmpk avatar ko dulu tetap sy rasa ko ni dusun. N bila ko suda reveal ni pun sy nampak muka dusun juga ^_^

Tal said...

Mell..org india? hmm..tulah, len kali letak avatar yg kena edit berabis lgi ahh. :)

Mell_f said...

defoo: oh..bah,bagus la baitu.

tal: no regrets :)

defoo said...

Sbb susah juga ba mo cakap, maybe sbb sy ada kazen yg iras2 lebih kurg muka ko, so that's y. But mata org lain2 if people think that u're malay, chinese or even tagalog pun sbnrnya x salah sbb skg ni pun muka asian terutamanya east asian mcm lebih kurang kan ^_^

Beck the BandagedKnee said...

LMAO wtf..? haha! Opps sorry for the words.. xD LOL.. haha! Mell2.. hehe.. seems like my comments is after the # 20 o kan? haha!! its okay laa.. ^_^ anyway how r u..? xD LOL

Hmm bout this matter kan.. doii.. biasa laa tu some pple; idk they keep doing their assumption without thinking~ be rational people! be rational! erk.. btw~ Mell2.. umm is it about the binti / bin on ur name kaa..? coz this matter pun always been brought up wif other pple yg bukan sabahan.. doh~ its like a total confusion but actually its like.. a/p & a/l mcm sarawakian baa kan..? dei..

n yup agree wif ur words.. pple need to ask b4 assume s/thing that they're not sure~ n yup not ur grandparents fault baa diz.. ^_^ spare em~ ^_^

nitey nite girl~ ^_^

urang ranau said...

sia nampak ko mcm sia juga mell, muka dusun. jangan ko takut..tp klu ko mau sia buli ckp "eh mel, u look like aishwarya rai" la..hehehe ada sikit la muka "hindi2"..

Chris AngelicDemon said...

Seen a few funny2 names of students bah (all teachers experience this).

Lunyong (means langau in Iban)and "Kancil anak Tupai"...
Then my Dad once met a father who named his children Lee Mee Hun and Lee Mee Sup (bangang betul. I'd shot him if i was the kid).

My Melanau cousin berapa kali sudah kena tangkap time bulan puasa gara-gara nama dia ada 'binti'...

ArMs said...

But I wonder la kan... What la your father's name? Kalo buli bagitau la. Saja curious bai ni;D

If me, banyak suda urg panggil... ada yang cakap macam Melayu, Cina, or some urang putih haaha...

And ya betul nama bapa memang penting:)

Wel^Beiolman said...

dulu sia ingat ko bugis ba mell..haha...inda ba..men men sja k..haha.

sweetie..ko bilang ko setuju..sepa la mau sayang ko kalu ko tatak sia pakai kapak..haha...

BuDakHutaN said...

eh...tidak termasuk kali komen sia..

ahaks, ya bah... skali tinguk macam chinese bah gia.. mungkin tu posmen mo ayat sija bah tu.. sbeba kalu ko bilang tagalog...dia mo lapor pulis tu...hehehe

kalau c defoo macam takuya kimura... sia macam si Nakatsu dalam hanazakari no kimi tachi e

Mell_f said...

defoo: Oh,ada kazen ko iras sy? Patutla,mmg sah dusun la sy ni dimata ko. hehe

beck: sy teda binti,which is very good..tu nama bapa sy yg melayu betul ba. tu la org fikir sy muslim.

urangranau: iya,suda la sy ni nda pandai cakap dusun,kalau org bilang bukan muka dusun lagi,matai la. huhu

Chris: LOL. eh,but i've seen the name ak. Tupai before. Maybe they're related. :p

arms: nama bapa i tu secret. hehe..i've seen ur face in ur blog,mmg muka cina habis ba ko, but it's a good thing what. Leng zhai kan. keke

wel: haha..sy penah tgl di LDatu for 10years,time sy mula2 pindah kk,org fikir sy bugis bah. haha..Aku bangga!

BH: Haha..ko jipun ba pula kan. Si defoo tu tom kurus.

izanazuani said...

hahahahaha... kelucuan sia baca comment semua. bagus utk mental la baca comment org kan? sabahan terlampau byk campur sudah, nama pun tiada beza muslim & non-muslim.

my christian friend's punya laki nama mat ali, but dorang bukan muslim. my fren kasi tau dulu mentua dia suka tgk peninju mohd ali tuuu... then dia kasi nama anak dia mat ali. sia pun dulu konpius...

my husband is originally muslim, tapi nama dia berabis omputeh... masa sia nikah dulu berkulut2 imam mau kasi nikah kami. ko bygkan imam umur 70 thn mau sebut shaun fredoline yusof. yg sia dgr yusof ja. sampai ustaz pun suruh dia tukar nama, susah mau sebut...

but i guess, pengajaran la mau kasi nama anak lain kali. kalau in english atau spanish pun, misti ada meanings yg bagus...

Wel^Beiolman said...

mell...10 years in Ldatu..coincident la..I lived 10 years in sandakan...no wonder la ko ada "aku"..emm..yup...ldatu=sandakan lebih kurang sja tu org2 dia..tp best...seafood murah..kehaa....

I had a problem when I returned back to my parents home (ranau) jg..mcm org buduh..inda tahu tempat kan..haha...i missed sandakan!

sweetie~ said...

wel bukan sy yg mau tatak kau ba....bf c mel ba...haha

wah ada tu tempat makan bak kut teh paling sadap d sdk....ada sea food lagi....teda mcm tu d kk...:((...yg paling sdap avocado juice pun d sdk..yummy!

Wel^Beiolman said...

aha..ya la sweetie..aku redha dengan pilihan sia si sweetie sja...ko abai sia ba sweetie..merajuk kunun..haha..

punya lama sia inda balik sdk ko cakap ada tu ini ana...mana la sia tau..plan mau balik ni dec la..melawat tempat sia membesar dan jadi starring..haha...

izanazuani said...

what carol said is so true. time di uni, the name siang malam truly exist, but not so sure siap dia.

and it reminds me, a friend of my uncle, named 'ikan bin bilis'... hahahahaha... funny, but what to do it's a real name... kesian kan???

Mell_f said...

izan: alala..sandi ba tu nama. mcm mana la mau panggil tu ah? hm..Ya,mesti pandai mau kasi nama yg cantik2,kalau tidak merana si anak..mcm sy..huhu

Wel & sweetie: haha..si wel salah faham betul ba..mau betul dia kena tatak oleh ko ni sweetie. jan marah ah wel. Ya,sy masih ingat lagi style cakapan org sana tau,ko ingat lagi? bole kita speaking2..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...